Polkadot, her tür veri ve her blokzincir arasında iletişimi mümkün kılıyor. Bir çok kullanım olasılığı gerçekleştirmek için olanak tanıyor.
Polkadot, bir veya daha fazla blokzincir ile en iyi özellikleri bir araya getiriyor, yeni merkeziyetsiz pazarların geliştirilmesinin önünü açıyor ve bazı uygulamalar aracılığıyla hizmetlerin erişimine adil bir şekilde erişim imkanı sunuyor.
Blokzincirleri, nesnelerin interneti (IoT), finans, yönetişim, kimlik yönetimi, merkeziyetsiz web ve dijital varlık izleme gibi çeşitli alanlarda büyük umut vaat ederken, önceki sistemlerde kitlesel benimsemeyi engelleyen tasarım sınırlamalarını büyük ölçüde aştı.
Polkadot’un mimarisi, hali hazırda blokzincir ağlarına göre farklılıklar sunuyor: heterojen sharding, ölçeklenebilirlik, geliştirilebilirlik, şeffaf yönetişim ve zincirler arası bitleştirebilirlik.
Polkadot, parçalı bir blokzincirdir. Yani birkaç zinciri tek bir ağda birbirine bağlar. İşlemleri birbirine paralel olarak işlemesine ve güvenlik garantili zincirler arasında veri alışverişine imkan tanıyor.
Polkadot’un benzersiz heterojen sharding modeli ile ağdaki her zincir, herkese uygun tek bir model yerine belli bir kullanım şekli için optimize ediliyor.
Polkadot Fırsatları ile Öne Çıkıyor…
Daha fazla zincir ve uzmanlık alanıyla, daha fazla yenilik imkanı tanıyor.
Merkeziyetsiz olan dağıtık uygulamaların geleceğini sürdürebilmek için tek blokzincir yetersiz kalabilir. Mevcut ve ilk blokzincirler sınırlı kapasite konusundaki uzmanlık eksiği çekiyor.
Polkadot, daha fazla özel amaçlarla oluşturulmuş zincirleri tek bir parçalanmış ağda birleştiriyor ve birden fazla işlemin birbirine paralel olarak işlenmesini sağlıyor. Böylece bu sistem ile önceki ağlarda işlemlerin tek tek işlemesi yüzünden meydana gelen darboğazları ortadan kaldırıyor.
Polkadot, iç içe relay chains adıyla bilinen özellik sayesinde geleceğe daha da ölçeklenebilir bir amaçla bakıyor. Nested relay chains, ağa eklenen parça sayısını da artırmayı hedefliyor.
Polkadot, böylece devrim yaratarak blokzincirlerin, zinciri çatallamadan kendilerini güncellemelerine olanak tanıyor. Bu çatallanma getirmeksizin olan güncellemeler, Polkadot’un daha şeffaf ve zincir üstü yönetim sistemi aracılığıyla hayata geçiriliyor.
Polkadot bu özellik sayesinde projelerin dinamik kalmasını, teknolojinin hızına entegre olmasını ve geliştirilmesini sağlıyor. Ayrıca, pek çok kuruluş için ciddi risk olan çatallanmayla ilişkili riskleri azaltmayı hedefliyor.
Mevcut blokzincirlerin yönetişim kuralları yok. Bireysel ortaklar, doğru kişileri tanımadıkları sürece protokol değişikliğini önerme ve veto etme sürecinde güçsüz sayılıyor. Ancak Polkadot buna çözüm getiriyor. Kendi para birimi DOT’lara sahip herkes adil ve şeffaf şekilde yönetiliyor. Tüm DOT sahipleri, protokol içinde değişiklik öneribiliyor veya mevcut önerileri oylayabiliyor. Ayrıca yönetişim sistemi içinde pasif ortakları temsil eden konsey üyelerinin de seçilmesine yardımcı olabiliyorlar.