Kısa bir genel bakış
Merkezi olmayan otonom bir organizasyon (DAO) olan Lyra’nın amacı, bir finansal türevler sistemini planlamak, geliştirmek ve denetlemektir. Bu bölümde DAO’nun organizasyon yapısının yanı sıra Lyra yönetişiminin nasıl otonom ve merkezi olmayan bir ortam yarattığı açıklanmaktadır.
DAO’yu oluşturan dört bölüm vardır:
Yönetişim: hizmet sağlayıcıların, protokolün ve Hazine’nin birbirleriyle iletişim kurmasını kolaylaştıran çerçeve.
Token: DAO’nun merkezi olmayan yönetişimine izin veren ERC20 tokenı.
Hazine: protokolü korumak ve geliştirmek için kullanılan para.
Hizmet Sağlayıcılar: Bunlar, protokolü güncel tutmak ve geliştirmek için para arayan bağımsız kuruluşlardır.
Yönetişim
Token hakları :
LYRA token sahipleri, stkLYRA almak için tokenlerini stake ederek bakiyelerine göre yönetim hakları kazanırlar. stkLYRA tokeninin başlangıçta kendisine bağlı iki yetkisi vardır:
Yeni tekliflerde bulunma yeteneği, teklif hakkı olarak bilinir.
Oylama hakkı: Önceden yapılmış tekliflerin oylanmasına izin verir.
Atama
Sahipler, yönetim yetkilerinden birini veya her ikisini birden atama seçeneğine sahiptir. Daha az yetenekli katılımcıların oy yetkilerini daha bilgili üyelere devretmelerine izin veren delegasyon, Lyra Governance’ın zincir dışı yöntemlerle gelen uygulama zorluklarını eklemeden konsey tabanlı bir modelin avantajlarını korumasına olanak tanır.
LEAP’ler
Protokolü, hazineyi veya yönetişim yapısını etkileyen herhangi bir teklif LEAP olarak kabul edilir. EIP ve BIP endüstri standardı çerçeveleri, uyarlanması için ilham kaynağı olmuştur. Protokol değişiklikleri (ek pazarlar eklemek ve ayarları değiştirmek gibi) buna bir örnektir.
Token
Tahsisatın %50’si topluma gitmektedir.
Topluluğa aşağıdaki 500.000.000 LYRA dağıtımı yapılmıştır:
Tüccarlar: Tüccarlar, ticaret ödülleri sunarak LP’ler tarafından alınan riskleri ve ödedikleri ücretleri azaltabilirler. Bu, kullanıcıları Lyra’yı kullanmaya teşvik eder.
Likidite Sağlayıcıları: Opsiyon ticaretini mümkün kılmak ve opsiyon ödemeleri için teminatın erişilebilirliğini garanti etmek için Lyra’nın likiditeye ihtiyacı vardır.
Topluluk Teşvikleri: LEAP çerçevesi, zincir içi yönetişim yoluyla teşvikler sağlamak için kullanılır.
Hazine Tahsisatının %20’si
Lyra Protokolü ve ekolojisinin sürekli genişlemesi ve iyileştirilmesini sağlamak için Hazine’ye 200.000.000 LYRA verildi.
Lyra Hazine
Lyra DAO mülkiyeti altındaki tüm varlıklar hazinede bulunmaktadır. Hazineden kısa süreli yönetici sorumludur.
Fonlama
DAO, bireysel yatırımcılardan birçok kez para toplamıştır. Bilgiler aşağıda sıralanmıştır.
Pro-seed: Şubat 2021’de arzın %3,4’ünü oluşturan 15 milyon dolarlık İlk Depozito (FDV) satışı, 0,015 dolarlık bir token fiyatına işaret etmektedir. Yatırımcı tahsisi bu tokenları satmak için kullanılmıştır.
Seed: Mayıs 2021’de 50 milyon dolarlık bir FDV’de, arzın %6,6’sı satıldı ve bu da 0,05 dolarlık bir token fiyatıyla sonuçlandı. Yatırımcı tahsisi bu tokenları satmak için kullanıldı.
OTC: Arzın %0,5’i Eylül 2021’de 100 milyon $ FDV karşılığında işlem gördü ve bu da 0,10 $ token fiyatı anlamına geliyor. Bu tokenların DAO tahsisi satılmıştır.
Bu tokenların sonuncusu 1 Ocak 2024’te açılacaktır. Bu tokenlar 1 Ocak 2022’ye kadar kilitliydi ve bu tarihten sonra önümüzdeki iki yıl boyunca doğrusal olarak hak kazanacaklar.
Stratejik: Ağustos 2022’de arzın %3’üne denk gelen 100 milyon dolarlık bir FDV satışı, 0,10 dolarlık bir token fiyatına işaret etmektedir. Bu tokenların DAO tahsisi satıldı. Kasım 2022’de bu yükselişin duyurusu yapıldı.
Bu tokenların sonuncusu 1 Eylül 2026’da açılacaktır. Tokenlar 1 Eylül 2023’e kadar kilitli kalacak ve bu tarihten sonra önümüzdeki üç yıl boyunca doğrusal olarak hak kazanacaktır.
Hi̇zmet üreti̇ci̇leri̇ için Lyra
Hizmet sağlayıcıların önemli bir işlevi, Lyra ekosisteminin gelişimini ve bakımını desteklemektir. Herhangi bir kişi veya kuruluş, Lyra DAO için bir hizmet sağlayıcı olarak üyelik başvurusunda bulunmak için yönetim sistemine bir teklif sunabilir.
Hizmet Sektörüne Giriş
Hizmet sağlayıcı olmak isteyenlerin LEAP çerçevesini kullanarak bir teklif hazırlamaları gerekmektedir. Teklifte aşağıdaki hususlar ayrıntılı olarak belirtilmelidir:
Sunulacak hizmet(ler)in ve Lyra ekosistemine nasıl yardımcı olacaklarının kapsamlı bir açıklaması hizmet tanımında yer alır.
Finansman Talebi: Önerilen fon miktarı için ikna edici bir gerekçe ile birlikte gerekli harcamaların ve kaynakların ayrıntılı bir açıklaması.
Değer Önerisi: Teklifin Lyra ekolojisini iyileştirme potansiyelinin iki kategoriye ayrılan bir gerekçesi:
i-Doğrudan Değer: Lyra ekosistemi üzerinde anlık etkisi olan daha yüksek ticaret hacmi, likidite veya platform kullanımı gibi iyileştirmeler.
ii-Hibeler, ortaklıklar, ekosistem geliştirme veya eğitim programları gibi sürdürülebilirliği ve uzun vadeli büyümeyi teşvik eden katkılar dolaylı değerler olarak adlandırılır.
Ekip Geçmişi: Ekibin önerilen hizmeti yerine getirebileceğini gösteren geçmişinin, kimlik bilgilerinin ve başarılarının bir özeti. Program ve Ölçütler: Önemli ölçütleri ve beklenen tamamlanma tarihlerini özetleyen önerilen bir proje programı.
Raporlama ve Hesap Verebilirlik: Lyra topluluğunu ve yönetişim sistemini gelişmeler hakkında güncellemek, şeffaflığı korumak ve hesap verebilirliği garanti etmek için bir strateji.